Van 17 tot en met 23 mei lanceert de Dierenbescherming de 'Ik zoek baas'-campagne. Met deze campagne vraagt de Dierenbescherming aandacht voor al die lieve, leuke, stoere en aaibare dieren die in het asiel op een geschikt baasje wachten. Door plaatsing van onderstaande widgets op uw website, kunt u meehelpen om zoveel mogelijk mensen attent te maken op de campagne en op die manier zoveel mogelijk asieldieren aan een nieuw baasje te helpen.


Alle dieren

 



Katten




Honden






Knaagdieren



 

Hond

“Een hond moet drie keer per dag worden uitgelaten”

Leuk! Een hond in huis. Maar er zijn een aantal afwegingen die u moet maken, voordat u tot aanschaf overgaat. Heeft u voldoende tijd en geld voor het houden van een hond? Past een hond in uw huishouden? Een hond moet drie keer per dag worden uitgelaten en heeft veel aandacht nodig. De Dierenbescherming heeft een test ontwikkeld om te kijken of u geschikt bent voor een hond.

Afgaan op uiterlijk of karakter?
Als u een hond kiest is het verstandig te letten op of het dier bij u en uw gezin past. Ga niet teveel af op het uiterlijk of ras, dit zegt weinig over hoe een dier in elkaar steekt. De medewerkers in het asiel weten veel over het karakter van de honden die er zitten. Een goede reden om juist daar een kijkje te nemen!

Het uiterlijk van een hond zegt weinig over zijn karakter. Veel honden worden gefokt op uiterlijke kenmerken, zonder daarbij te letten op de gezondheidsproblemen die daarmee gepaard gaan.


Aanschaf
Voor een hond uit het asiel betaalt u gemiddeld honderd euro. Dat is weinig geld voor een dier dat medisch is onderzocht, ingeënt, gechipt en geregistreerd. Neem dus eerst een kijkje in het asiel, voordat u bij een fokker aanklopt. Bij de aanschaf van een dier via internet moet u op uw hoede zijn. Meestal gaat het hier om zogeheten broodfokkers die snel geld willen verdienen, ten koste van de gezondheid van de dieren.

“In het asiel is veel bekend over het karakter van de honden daar”
Kosten
Voor de verzorging, voeding en dierenartskosten van uw hond moet u rekenen op duizend euro per jaar. Daar komt vaak nog bij: opvangkosten tijdens vakantie, kosten voor een cursus of training of extra kosten bij ziekte. Wilt u niet voor financiële verrassingen komen te staan als uw hond ziek wordt, dan kunt u een huisdierenverzekering afsluiten.

 

Voorbereiding
Haal in ieder geval de volgende zaken in huis, voordat de hond komt:

  • Voerbak + drinkbak
  • Voer
  • Halsband + riem
  • Mand
  • Borstel of kam

Kat

“Een kat kost ongeveer vierhonderd euro per jaar”

Een kat brengt gezelligheid in huis, maar ook verantwoordelijkheid. De verzorging omvat meer dan alleen voer en drinkwater geven. Veel katten worden graag aangehaald en hun vacht moet dagelijks worden gekamd. Bedenk voordat u een kat in huis haalt of u hier wel geschikt voor bent. Doe daarvoor de baasjestest van de Dierenbescherming.

Afgaan op uiterlijk of karakter?
Een mooie kat kan zich heel erg misdragen en andersom. Daarom is het belangrijk dat u niet alleen kijkt naar het uiterlijk. Bedenk van tevoren welk type kat bij u past en wat u leuk vindt aan een kat: bijvoorbeeld een schootkat, of een actieve buitenkat. Laat u in het asiel goed voorlichten.

Aanschaf
Voor een kat uit het asiel betaalt u ongeveer zestig euro. Daarvoor is het dier medisch onderzocht, voorzien van de nodige inentingen en gechipt en geregistreerd. Liever een raskat of een kitten? Ook die zitten in het asiel. Kijk daar dus eerst, voordat u een nestje bij een fokker gaat bezichtigen. Bij een internetaankoop moet u goed opletten of de fokker te vertrouwen is. Sommige fokkers willen via internet snel geld verdienen, maar letten daarbij niet op de gezondheid van de dieren.



“In het asiel zitten ook raskatten en kittens”
Kosten
Een kat kost ongeveer vierhonderd euro per jaar. Die kosten kunnen nog weleens oplopen door pensionkosten (vakantie) of dierenartskosten als het dier ziek wordt. Wilt u niet voor financiële verrassingen komen te staan als uw kat ziek wordt, dan kunt u een huisdierenverzekering afsluiten. Belangrijk om te weten: een groot aantal raskatten wordt gefokt op uiterlijk, wat vaak gaat gepaard met gezondheidsproblemen.

 

Voorbereiding
Verder moeten de volgende zaken in huis gehaald worden:

  • Kattenbak + vulling
  • Voerbak + drinkbak
  • Voer
  • Krabpaal of –plank
  • Borstel of kam

Konijn & knaagdier

“Konijnen en veel knaagdieren zijn groepsdieren”

Konijnen hebben veel verzorging nodig. Twee keer per week het hok verschonen, aandacht geven, spelen. Bovendien zijn het groepsdieren, dus is het belangrijk om ze met soortgenoten bij elkaar te houden. Dit geldt ook voor veel knaagdieren, zoals ratten en cavia's. De meeste hamsters leven liever alleen. Een konijn en een cavia vormen ook geen goede combinatie. Let er wel op dat de dieren gecastreerd zijn, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over ongewenste zwangerschappen.

Speeddate
Behalve asielen zijn er ook speciale konijnen- en knaagdieropvangcentra. Daar zijn de medewerkers gespecialiseerd in de omgang met konijnen en knaagdieren. Omdat konijnen groepsdieren zijn, kunt u bij verschillende opvangcentra van de Dierenbescherming zelfs met uw konijn langskomen voor een speeddate. Daarbij wordt gekeken of er een 'match' is tussen uw konijn en de konijnen in het opvangcentrum.

“Een konijn kost tijd: twee keer per week het hok verschonen”

Kosten
Voor een konijn uit het asiel betaalt u een kleine vergoeding. Daarvoor is het dier onderzocht en gezond bevonden door een dierenarts, gevaccineerd, gechipt en geregistreerd en eventueel gecastreerd. Verder moet u rekening houden met kosten voor voer, materiaal om het verblijf in te richten en de dierenarts. Wilt u niet voor financiële verrassingen komen te staan als uw konijn ziek wordt, dan kunt u een huisdierenverzekering afsluiten.

Boodschappenlijstje konijn

  • Goed hok*
  • Materiaal om het hok in te richten, zoals hooi en stro
  • Voerbak + drinkbak of -flesje
  • Voer
  • Borstel of kam

* Een konijn heeft een ruim en goed geïsoleerd hok nodig met een uitloop naar buiten.