Legbatterijen: Nederland op de vingers getikt door Europa

De Europese Commissie heeft staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) een officiële waarschuwing gegeven omdat Nederland niet voldoet aan de Europese richtlijn voor het houden van leghennen. Hoewel legbatterijen per 1 januari van dit jaar niet meer toegestaan zijn, zijn er in ons land nog altijd bedrijven die kippen in deze dieronwaardige systemen houden. Naast Nederland zijn dertien andere EU-lidstaten op de vingers getikt.

Op dit moment telt Nederland nog 55 leghennenhouders die kippen in de legbatterij houden. Bleker vindt dat in 23 gevallen sprake is van overmacht. Deze bedrijven zouden op tijd begonnen zijn met het aanvragen van de benodigde vergunningen voor omschakeling, maar het slachtoffer zijn van te lange procedures bij de gemeenten. Van de staatssecretaris mogen deze bedrijven tot 1 juli van dit jaar hun illegale eieren verkopen aan de verwerkende industrie in Nederland. Dit is een overtreding van de nieuwe Europese richtlijn.

Voldoende tijd
Inmiddels is het Controlebureau Pluimvee, Eieren en Eiproducten (CPE) in opdracht van de overheid begonnen met het controleren van de legbatterijbedrijven. De overige 32 bedrijven worden niet gedoogd. Deze moeten meteen stoppen. De Dierenbescherming vindt dat alle bedrijven voldoende tijd hebben gehad om over te stappen op een diervriendelijker systeem, aangezien zij al sinds 1999 wisten dat het verbod er aan zat te komen. Door een aantal bedrijven nu voorlopig te gedogen, beloont de staatssecretaris bedrijven die te lang hebben gewacht met omschakelen.

Verkeerd signaal
De Dierenbescherming vindt het onbegrijpelijk dat illegaliteit gedoogd wordt. “Het is een verkeerd signaal naar de gehele veehouderijsector”, zegt senior beleidsmedewerker Veehouderij Marijke de Jong. “Vanaf 1 januari 2013 treedt de Europese richtlijn voor het houden van varkens in werking. Alle zeugen moeten dan in groepshuisvesting gehouden worden. Wij zijn benieuwd of Bleker dan weer illegale bedrijven hun gang laat gaan. Bedrijven die weigeren aan de regels te voldoen zullen zich in die houding gesterkt voelen door het gedoogbeleid van Bleker.”

'Roep Europa op tot invoering positieflijst!'

De Europese Commissie vraagt inwoners van de Europese Unie om aan te geven welke maatregelen zij belangrijk vinden om te voorkomen dat uitheemse diersoorten in de natuur terechtkomen. De Dierenbescherming roept haar achterban op deze gelegenheid aan te grijpen om de invoering te bepleiten van een lijst van diersoorten die gehouden mogen worden: de zogenaamde positieflijst.

Om een plekje op deze lijst te krijgen moet een diersoort gehouden kunnen worden zonder dat zijn welzijn daardoor wordt aangetast. Ook mag de soort geen bedreiging voor inheemse flora en fauna vormen in geval van ontsnapping. Onder de huidige regelgeving mogen veel diersoorten gehouden worden. Enige beperkingen in het houden van dieren zijn er wel, maar daarbij gaat het vooral om soorten die in het land van herkomst bedreigd zijn.

Nijlganzen boven Nederland
Nijlganzen boven Nederland. Foto: Rob Doolaard.

Ontsnapping
Ook mag ook nu al een aantal soorten niet gehouden worden omdat ze bij ontsnapping een bedreiging vormen voor inheemse diersoorten, maar dit betreft een negatieflijst, waarop alleen exoten staan die niet gehouden mogen worden. Een dergelijke lijst geeft te weinig garanties tegen vestiging van een uitheemse soort in de natuur, aangezien er nog altijd veel dieren gehouden mogen worden waarvan we de risico’s op vestiging niet weten.

Stap voorwaarts
Veel uitheemse diersoorten die  gehouden worden, komen door ontsnapping of moedwillige vrijlating in de natuur terecht van het land waar zij naartoe gebracht zijn. De dieren worden vaak als pest gezien, reden waarom zij massaal worden gedood. Denk in Nederland aan nijlganzen, waarvan er tienduizenden per jaar het loodje leggen. Een positieflijst is volgens de Dierenbescherming een eerste goede oplossing in de strijd tegen dergelijk dierenleed.

Stem
De Dierenbescherming hoopt dat mensen die dieren een warm hart toedragen hun stem laten horen door de positieflijst hoog op de Europese agenda te krijgen. De deadline voor deelname aan de enquête is donderdag 12 april. Aangezien dit een Engelstalige enquête betreft, is het belangrijk om te weten is dat een positieflijst voor gezelschapsdieren in het Engels een 'positive list for companion animals' heet.

Tips over dieren in de kou

Met de kou van de afgelopen dagen vragen veel mensen zich af hoe om te gaan met dieren in de kou. Veel dieren kunnen best goed tegen de kou, maar het is toch belangrijk om op een aantal zaken te letten. De Dierenbescherming zet de wintertips hier op een rij.

Zo is het voor dieren die permanent buiten staan belangrijk dat ze beschutting kunnen zoeken. Uiteraard moeten de dieren altijd over voldoende water en voer beschikken, maar juist met de kou moet er voor gezorgd worden dat het eten en drinken niet bevriest en niet ondersneeuwt.

 

Ook voor huisdieren heeft de Dierenbescherming meerdere wintertips. Zo moeten hondenpoten worden ingesmeerd tegen kou en pekel. Konijnenhokken die buiten staan, worden het best naar binnen gebracht (verplaats het hok echter nooit ineens van een koude naar een warme ruimte!). Als dat niet mogelijk is, raadt de Dierenbescherming aan het hok op een beschutte plaats te zetten. En ook hier geldt: zorg ervoor dat het eten en drinken niet bevriest.

Verwaarloosde pony’s, schapen en hangbuikzwijnen weggehaald

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en de dierenpolitie hebben in Deurne in totaal negen verwaarloosde dieren weggehaald. De dieren stonden in een weiland en kregen niet of nauwelijks te eten en te drinken.

De eigenaren huurde het weiland om hun vijf pony's, twee schapen en twee hangbuikzwijnen in te laten lopen. Alle dieren waren te mager door het gebrek aan eten en drinken. Een van de pony's was op de tweede helft van de dracht en had een open schimmelinfectie bij de hoeven. Ook was er een pony van nog geen jaar zo mager, dat hulp snel geboden moest worden.

Omdat de eigenaren een eerdere waarschuwing hadden genegeerd, werd besloten in opdracht van Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) de dieren mee te nemen. De dieren zijn op een opvangadres waar ze aan kunnen sterken en medische verzorging krijgen.

Huisvesting dieren op volkstuinencomplex niet in orde

De kippen, eenden en ganzen op drie percelen van een volkstuinencomplex in de gemeente Vlissingen worden niet goed gehuisvest.

Dat hebben de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en de dierenpolitie tijdens een controle geconstateerd. De percelen zijn te nat en de hokken zijn vervuild door uitwerpselen. Ook zijn de hokken niet geschikt voor het houden van kippen.

De dieren krijgen wel eten en drinken, maar niet het juiste en niet op de goede manier. Zo kunnen de dieren door de bak met water lopen, waardoor het water snel vies wordt. Met de eigenaren worden afspraken gemaakt om de situatie te verbeteren.

 
 

Verwaarloosde duiven in bewaring genomen

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft 22 verwaarloosde duiven in bewaring genomen. De LID hield samen met de dierenpolitie in de gemeente Terneuzen een hercontrole toen de duiven in een afgesloten ruimte ontdekt werden.

De hercontrole werd gedaan naar aanleiding van een eerder proces-verbaal voor de 73-jarige eigenaar, omdat hij zijn runderen in een laag uitwerpselen liet staan. Ook op de vloer bij de duiven lag een dikke laag uitwerpselen. Verder hadden de vogels niet de beschikking over eten of drinken. Bij de eigenaar werden ook nog veertig dode duiven aangetroffen.

Omdat de man niets aan de situatie wilde doen, zijn in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de duiven meegenomen. Ze worden op kosten van de eigenaar verzorgd bij een opvangadres.

 

 
 
De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft woensdag in Maastricht een hond in bewaring genomen. De huisvesting van de hond, die permanent buiten werd gehouden, was niet in orde. De eigenaar krijgt van de LID proces-verbaal en justitie zal besluiten wat er verder met de zaak gebeurt.

De 62-jarige eigenaar was vorige maand al gewaarschuwd de huisvesting te verbeteren. Omdat de hond permanent buiten wordt gehouden geldt het waak- en heemhondenbesluit. Daarin staat onder meer waaraan buitenhok en ketting moeten voldoen.

De hond had in november geen hok en de ketting was niet vastgemaakt aan een looplijn, maar aan een hek. Na hercontrole bleek de hond wel een hok te hebben gekregen, maar die was onder meer niet tochtvrij en had ook geen apart slaapgedeelte. De ketting was niet aangepast. Daarop werd besloten de hond mee te nemen.

De hond is in opdracht van Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in bewaring genomen en ondergebracht bij een opvangadres. Daar wordt het dier verzorgd op kosten van de eigenaar.

22 honden uit vervuilde auto en caravan gehaald

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in Swalmen samen met de dierenpolitie Limburg-Noord 22 honden uit een vervuilde caravan en auto meegenomen. De bestuurster van de auto is door de politie opgepakt.

De auto met caravan was tijdens het draaien tegen een boom gereden. De politie ontdekte daarna achttien honden in de caravan en vier in de auto. De auto en de caravan waren ernstig vervuild. Ook was er geen water aanwezig voor de dieren.

Assistentie
De inspecteur van de LID werd vervolgens om assistentie gevraagd. De conditie van de honden was op het eerste gezicht in orde, maar omdat de huisvesting niet goed was heeft de inspecteur de honden in bewaring genomen. Een van de honden is daarbij het bos in gerend, maar is later alsnog meegenomen.

De honden zijn na overleg met Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in bewaring genomen. De honden zijn op kosten van de eigenaresse ondergebracht bij een opvangadres en worden daar (medisch) verzorgd.

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft na een hercontrole in Oss zestien verwaarloosde honden in bewaring genomen. De honden zaten in paardenboxen en buitenrennen. Tegen de 76-jarige eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Volgens een dierenarts die ter plekke werd gevraagd was de conditie en de huisvesting van de honden onder de maat. De verblijven waren vervuild door urine en uitwerpselen. Ook lagen er overblijfselen (scherpe botten) van voer op de grond. De honden zelf waren allemaal mager en een aantal had een ernstige wormbesmetting. Een pup was uitgedroogd.

 

Ingrijpen
Het was niet de eerste keer dat de LID moest ingrijpen op dit adres. Vanaf 2006 kreeg de eigenaar meerdere processen-verbaal en werden in totaal 52 honden weggehaald.

Opgevangen
De honden zijn in opdracht van Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in bewaring genomen. Ze worden opgevangen en (medisch) verzorgd. De kosten hiervan zullen op de eigenaar worden verhaald.

Proces-verbaal voor verwaarlozen hond

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft de eigenaar van een vijftienjarige hond proces-verbaal gegeven. De hond was de nodige zorg onthouden. Het Openbaar Ministerie zal bepalen of en in welke mate de man strafbaar is.

Bij controle door een inspecteur van de LID bleek dat de hond nauwelijks meer kon lopen of staan, dat de vacht vervilt was en de nagels te lang. De hond is dezelfde dag nog door een dierenarts bekeken en verzorgd. Volgens de dierenarts is de hond in de laatste fase van zijn leven beland.

Het dier is teruggegaan naar zijn eigenaar, die heeft toegezegd beter voor het dier te gaan zorgen. De LID zal dit controleren.

LID achterhaalt eigenaren gedumpte hondjes

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft de eigenaren achterhaald van de twee hondjes die in augustus in een park in Zwolle werden gedumpt. Een van de hondjes was er toen zo slecht aan toe, dat een dierenarts het uit zijn lijden moest verlossen. De eigenaren hebben van de LID proces-verbaal gekregen. Justitie zal bepalen of en in welke mate de verdachten strafbaar zijn .

De LID was de eigenaren, een 29-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Zwolle, op het spoor gekomen na een getuigenoproep in de media. In eerste instantie ontkenden de man en vrouw dat de hondjes van hen waren. Na vervolgonderzoek met onder ander hulp van het asiel en de dierenambulance, zijn de verdachten nogmaals verhoord en hebben uiteindelijk bekend.

 

 

 

Ze verklaarden dat de hondjes slecht groeiden en steeds magerder werden. Dat werd zo erg dat de eigenaren uit schaamte niet meer naar de dierenarts durfden en besloten de hondjes in het park achter te laten. Tijdens het LID-onderzoek bleek dat de hondjes niet ziek waren. Ook kwam naar voren dat de verdachten eerder een andere hond als zwerfhond aan de dierenambulance overgedragen hadden.

Het hondje dat de dump overleefde en de 'zwerfhond' zijn opgevangen door het asiel in Zwolle en hebben inmiddels een nieuw baasje gekregen. Beide honden maken het goed. De verdachten verklaarden zich diep te schamen en nooit meer een hond in huis te nemen.

 
 

Dood konijn en verwaarloosde hond en kat in achtertuin

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft een verwaarloosde hond en een verwaarloosde kat uit een achtertuin van een woning in Genemuiden weggehaald. In een konijnenhok in dezelfde tuin werd een dood konijn gevonden.

De sterk vermagerde jack russell zat vast aan een korte ketting. De kat, die ook sterk vermagerd was, zat met een touw en een tuigje vast aan een pin in de grond. Het dier had zich zo om de pin gedraaid, dat het touwtje nog maar vijftien centimeter was. Beide dieren hadden geen drinkwater en eten en geen schuilplaats tot hun beschikking. In de tuin werd in een konijnhok ook nog een dood konijn aangetroffen.

Dienst Regelingen
De hond en de kat zijn in opdracht van Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in bewaring genomen. Ze worden opgevangen en krijgen de nodige (medische) verzorging. De kosten daarvan zijn voor de eigenaresse. De LID geeft haar een proces-verbaal, waarna Justitie bepaalt of en in welke mate de eigenaresse strafbaar is.